top of page
IMG_0752.jpg

OMBYGGING AV EN BYGÅRDSLEILIGHET FRA 1892

2023

Prosjekt: Ombygging av en liten bygårdsleilighet for en familie på tre og en katt
Sted: Grünerløkka, Oslo

Grunnflate: 54 m²
Status: Pågående

Klient: Privat
Arkitekt: Nøysom arkitekter

Medarbeidere: Cathrine Johansen Haanes og Haakon Haanes

Ombygging av en liten leilighet på 54 kvm med fokus på bevaring av originale detaljer og leilighetens autensitet.

Prosjektet er en undersøkelse i hvordan skape gode og varierte rom for en familie på tre og en katt slik at leiligheten oppleves større enn det den er. Hver minste krik og krok er utnyttet. Kan et sovero brukes til mer enn bare et soverom?   

 

Eneboligen er svært kompakt, med en grunnflate på bare 55 m², men oppleves luftig på grunn av de store vindusflatene både på vegger og tak, en generell takhøyde på 2,6 meter, og et dobbelthøyt oppholdsrom med over 6 meter til mønet. 

Første etasje består av en hovedinngang fra gårdsrommet mellom de to fløyene, med gjennomlys fra Gamle Bomansvikvei, og en åpning mellom etasjene som slipper inn lys ovenfra. Den vestlige fløyen består av kjøkken og oppholdsrom, med trapp opp til andre etasje, som fungerer som romdeler mellom kjøkken og oppholdsrom og store skyvedører ut til hagen. Kjøkkeninnredningen har familien bygget selv. Det er også et lite teknisk rom i denne delen. Den østlige fløyen, med gavlen mot øst og utsikten, består i første etasje av et fleksibelt rom, som kan brukes som soverom eller stue, eller midlertidig musikkstudio, som det brukes til i dag.

 

I andre etasje er det et nett spent over det dobbelthøye rommet i den vestlige fløyen fra Loftnets, som kan brukes som lesekrok eller overnattingsplass. Det er også et stort og lyst bad vendt mot vest. I den østlige fløyen er det et hovedsoverom med utsikt mot fjorden, og et lite karnapp med eget vindu, som kan brukes som sove- eller lesekrok.

 

Musikkstudioet har en grunnflate på ca. 30 m², og inneholder blant annet et lite toalett og en liten hems over inngangsparti for ekstra overnattingsplass og lagring av musikkutstyr.

 

Begge byggene er bygget i stenderverk i kortreist tre, kledd utvendig med stående ubehandlet og uhøvlet trekledning av malmfuru uten fals i forkjellige bredder, og isolert med innblåst celluloseisolasjon. Yttertaket er også av tre, overflatebehandlet med Alvdal Royal. Karnappet på soverom i 2. etg, og utstikket mot nordvest på musikkstudioet har utvendig kledning av brent trespon fra Norsk Spon.

 

Innvendig er boligen kledd med liggende kvistfri furu på vegger og i himling. Gulvet i andre etasje er i heltre skuregulv i furu. Første etasje på både musikkstudio og enebolig, valgte vi et robust gulv av slipt betong med tilslag av stein, støpt rett på berget.

 

Musikkstudioet er delvis selvbygd. Byggherre har stått for isoleringen av ytterveggene selv samt innvendig kledning i kryssfiner furu. Ombruk har bidratt til å redusere materialkostnadene. Nesten halvparten av vinduene i eneboligen, inkludert det store vinduet i første etasje mot utsikten, er brukte vinduer kjøpt for en billig penge på finn. I tillegg er restmaterialer brukt noen steder på innvendige vegger i musikkstudioet.

 

​Byggeprosjektet er gjennomført som en hovedenterprise, der tømrer Magnus Skurdal har koordinert utførende arbeider. Vi har hatt prosjekterende ansvar for arkitektur og vært ansvarlige søkere for prosjektet, i tillegg til å ha vært fagkyndig plankonsulent for omregulering av veien (mindre reguleringsendring).

bottom of page